Vestjysk Stenklub
for amatørgeologer.

Hjem

                          
                          
                          

 
Tur til Negev ørkenen i Israel

Geologisk tur med mange aspekter, men især
med fossiljagt på hajtænder fra Ø-Kridt.
Santonien/tidlig Campanien - Menuha Formationen
(ca. 85 mio. år)
af Henrik Madsen


Big Crater blev først "opdaget" i 1942 og fik dette navn fordi der tæt på var et mindre krater der hedder Har Zin. Navnet Big Crater er misvisende fordi Makhtesh Ramon krateren er meget større, men dette krater blev opdaget noget senere efter at Big Crater var navngivet. Disse tre krater er dannet ved erotion. Disse krater er meget specielle og Makhtesh er det videnskabelige navn for denne type krater.


Som det ses her kunne der være pukler på vejen. Det skete da også flere gange, at der var en eller flere dromedarer ved vejen. Ibix og geder kunne også pludselig befinde sig på kørebanen. Ialt tilbagelagde vi ca. 1800 km i den lejede bil.


Indkvartering var bestilt hjemmefra i byen Mitzpe Ramon. Stedet hedder Green Backpackers, og dette var vores base på hele turen. Et simpelt sted, men med de ting vi havde brug for: En seng, et bad/toilet og et køkken. Stedet ligger lige ved Makhtesh Ramon krateret, og til højre på fotoet ses et udsigtspunkt ved kraterets kant. Makhtesh Ramon krateret er ca. 40 km i længden og 10 km på det breddeste sted. De geologiske lag er fra Trias, Jura og Kridt.


I baggrunden ses Menuha Formationen med det karakteristiske tykke flintlag på toppen. Det var disse lag der hjemmefra var bestemt som et mål. Tilfældigt mødte vi to geologer fra Geological survey of Israel, som fortalte at det ikke var på alle lokaliter med Menuha Fm. at det var muligt at finde hajtænder. Dette var ganske rigtigt, for de to første lokaliteter vi besøgte fandt vi ingen tænder.


Kridtidslag i Wadi Hawarim. Det var for at tage et foto af disse smukke erotionskløfter vi gjorde holdt ved en p-plads. Naturligvis gik vi lidt omkring for at se om der skulle være nogle fossiler.


Mens vi gik lidt rundt fandt vi helt tilfældigt, det flintlaget der ligger oven på Menuha Formationen. Derefter gik vi ned i den store kløft og fandt hurtigt en masser østers, som ligner vores hjemmelige Pycnodonte. Efter kort tid fandt vi også et par hajtænder og efter et par timer havde vi fundet 45 tænder.


Mergelen med mange tænder fra hajer og benfisk.


Hajtand på 3,5 cm in situ i det finkornet mergel. Scapanorhyncus rapax


Squalicorax sp. - 1,4 cm.


Squalicorax sp. - 1,0 cm.


Squalicorax yangaensis - 1,0 cm. Til venstre er et nærbillede af savtakkerne, som på denne type yderlig har små savtakker.


?? - 0,5 cm.


???- 0,3 cm.


?Tand i det hærdede lag. ? sp. - 0,6 cm.


Acrolamna sp. ? - 1,3 cm.


Cretalamna sp. - 1,5 cm.


Anomotodon sp. - 1,5 cm.


? sp. - 2,5 cm


? sp. - 1,0 cm


Savhaj sp. - 0,7 cm.Savhaj sp. Samme tand set fra 3 forskellige vinkler. Nederst t.h. er roden set oppe fra. - 0,2 cm.


? - 0,2 cm. Samme tand set fra 3 forskellige vinkler. T.v er tanden set fra siden. I midten er roden set oppe fra. T.h ses tandens bagside.


Knusetand fra Ptychodus sp. - 2,0 cm.


Tand og kæbestykke fra benfisk Enchodus sp. - 2,3 cm.


Gipskrystaller


Potteskår


På vej til en af de lokaliteter hvor det var nuligt at finde tænder kom vi til en oversvømmet vej. Bilen på fotoet er fra det israelske forsvar, som kørte gennem vandet, men da vi kunne se hvor dybt det var valgte vi at vende om igen. Der var ca. en halv meter vand midt på !.


Profil med kridttids ammonitter fra Cenomanien - Tamar Formationen i Makhtesh Ramon krateret. Som det ses på logoet på indsatte skilt er det en del af naturresevatet og naturligvis ikke et sted der må ske indsamling. Størrelsen på de fleste ammonitter er 40 - 50 cm i diameter.


En imponerende søjle der kaldes for en "Dyke". Formentlig dannet af hydrotermal vand i kridttiden, som er trængt lodret op gennem de smukke vandrette juralag. Der findes flere hundrede af disse søjler, som kan blive op til 3 meter i tykkelsen, og kan være nogle få kilometer lange.


Myten om Masada er interssant, men som det er med myter ved man ikke om den ene eller den anden udlægning er korrekt. Den korte version er, at romerne belejrede den naturlige fæstningen i en periode og da de skulle indtage stedet havde de omkring 900 jøder, som levede der gjort selvmord.


Inge flyder rundt i Det døde hav. Saltindholdet er på 30 % og man bliver advaret mod at få det i munden eller øjnene. Efter en tur i denne "saltlage" er det klogt at tage et bad. Det døde hav ligger 400 meter under havets overflade.


Stensalt eller halit er dannet ved inddampning af saltvand. Stykket her fra Det døde hav, indkapsler delvist en sten.


Papegøjefisk i Aqaba bugten ved Eilat. Det var imponerende at snorkle rundt mellem masser af farvestrålende fisk og koraller. Bugten er en del af Det røde hav hvor turiststedet, Sharm El Sheikh befinder sig knap 200 km mod syd.


Tandstik Græshoppe på 6-7 cm i længden. Der var ikke mange insekter, men vi så også lidt termitter, sommerfugle, tæger og en enkelt bænkebider.


Tristrams Sortstær på ruinen Masada.


Blomst i ørkenen.

 
Copyright © 2013 Vestjysk Stenklub.