Vestjysk Stenklub
for amatørgeologer.

Hjem
Aktiviteter
Bestyrelsen
Galleri med foto
Nye fund
Torden Stenen
Link

                          
                          
                          

 

Påsketur til Tyskland fra 12. - 21 april 2014


Turen startede fra Nykøbing Mors lørdag eftermiddag kl. 14.00. Herefter var der opsamling af deltagere i Skive, Tørring og Fredericia. Efter en kort shoppingtur i Fleggaard gik turen sydpå mod Bayern.

Søndag d. 13/4

Büttenheim lergrav.
Første dag med fossil jagt, startede tidligt om morgenen med fuglesang.
Efter et hurtigt skifte fra skumring til dejlig lyst, var det bare med at
komme ned i lergraven og søge i det mørke ler.
Der blev gjort mange fine fund af ammonitter, muslinger, brachiopoder m.m.
Af finere fund kan bl.a. nævnes at Kurt og Peter fandt ammonitter med perlemor.
Ragna fandt forstenet træ og belemniter. En hel fisk fundet af Knud Erik.
Ragna fandt tre forskellige muslinger. Henrik fandt selvfølgelig en sjælden
ammonit og to slags snegle.

Det var alt i alt en rigtig god dag med fangst til alle. Vi var allerede godt rustet
til den videre tur med kø til B & B Hotel Ingolstad

VH
Grethe


Der var en flot udsigt fra toppen af graven i Buttenheim.


En af de flotte ammonitter fra graven i Buttenheim

Mandag d. 14/4

Fossil stenbruddet Mühlheim
Måske havde vi tænkt, at vi kom ned til sol og varmt forår, men det var nu ikke lige det, dag en bød på. Vi havde da også en lille forhindring for at nå frem, en bro som kun kunne bære 8T!! Men på trods af det kolde og let våde vejr, havde alle travlt med at komme i gang med at finde et passende sted og til at flække sten. Og hvad fandt vi så? Der blev fundet mange amonitter, landplanter, belemnitter, knogle og fisk. Der blev også fundet en tand fra både flyveøgle og fisk, fiskeskæl og Aptychus.


Indehaveren af stenbruddet Mülheim gav en kort introduktion inden jagten gik i gang.


En ikke bestemt fisk fra Mülheim.

Tommy overtog et ”hul” og arbejdede sig frem til en sjælden blæksprutte. Ejeren af bruddet hjalp ham med at dække over fundet, så han kunne vende tilbage til stedet ved næste besøg. Dyret var delt i flere dele og det var kun ca 1/3, der kom med hjem i første omgang. Torsdag ville blive en hård arbejdsdag, da resten skulle graves frem fra bruddet. Der blev arbejdet ihærdigt hele dagen og en enkelt forsøgte endog at spule fossilerne frem, dog uden held!

Det var godt, at vi havde en dag mere her.
Hanne

Tirsdag d. 15/4

En ny dag i Ingolstadt begynder. Et solidt morgenmåltid og afgang kl 9 først en tur omkring Lidl og få friske forsyninger til dagens strabadser.

Da vi ankom til Blumenberg fløj samtlige fossilnørder ud af bussen og fik en masse varm tøj på, det var koldt kun 4 grader. Så gik den vilde jagt, der var masser af stilkløse søliljer men der blev også fundet fisk- amonitlåg-amonitter-snegle og dendritter. Inge Lise fandt også 2 euro.


Der blev arbejdet intenst i Blümenberg graven.

Helle og Ea fandt et museum (Berger) 10 min. gang derfra. Det var de fleste henne og besøge, og de blev ikke skuffet. Et fantastisk museum med mange fine ting udstillet og så var det billig kun 2 euro. Kl 16 var alle trætte og mættet for idag og bussen kørte hjemad.

Efter vi var landet på hotellet var der afterstening, en god ide Dorte kom med. Her kom alle og viste sine fine fund frem til beundring. Endnu en dejlig dag i selskab med hyggelige fossilfolk var forbi.

hilsen Knud Erik


"Afterstening" på B & B hotellet - et godt ord, som dog ikke er i ordbøgerne endnu.


Onsdag d. 16/4

Efter morgenmaden på vores hotel startede en flok forventningsfulde fossiljægere dagens buskørsel de 298 km til fundstedet Holzmaden. Det var en tidlig kold morgen med rimfrost på markerne og en temperatur på 2 + grader.

I det flade område fra München mod Ulm i Bayern, så vi storke på markerne der ledte efter føde. Efter de antal kørte km besøgte vi Urwelt-Museum Hauff i Holzmaden, som har en meget flot udstilling af fossile fisk + padder i det sorte tidlig juraskifer. Efter en times tid på museet kørte vi til Kromer stenbrud ved Ohlm. Så blev der travlt med at pakke fossiltøjet ud og komme igang med at flække de sorte skifer sten, for at finde ammonitter og fiskeaftryk.

Der var særlig en der var ekstra flittig med at flække flager, og resultatet måske turens største og flotteste ammonit på ca. 70 - 80 kg. Buschaufføren måtte have tilladelse til at køre ned i bruddet. Der skulle 4 stærke mænd til, for at løfte den ind i bussen. Efter en hel dags hammren og banken med mange gode fund af os alle sammen, tog vi afsked med stedet.
Af fund kunne nævnes: Ammonitter"Dactyliocers" med lige ribber, Apthycus = skallåg, og andre typer ammonitter. Fiskeknogler, fiskeskæl, 4 fiskehaler + hel fisk, samt hele belemnitter.
Der var også store flager med muslinger med hvid skal, nautiler, måske en flyveøgletand, krokkedilletand. Det var vist dagens fund.

Stadig med tørvejr blev der skiftet tøj og støvler, hvorefter vi kørte fra bruddet, hjemad trætte og glade. Der var afstemning i bussen om vi skulle droppe lokaliteten Titting til fordel for en ekstra tur til Holzmaden. Det var der stemning for, fordi alle mente at vi kunne besøge dette sted to gange.

Efter hjemkomst til vores hotel B & B kl. 18.20, samledes vi alle i midten af hotellet for at bese dagens fund og fossiler, samt livlig snak over en kop øl eller vin. Og det var vist den dag.

Det kan måske godt være at slutningen er en smule kringlet, men alting skal have en ende. Men tak for en rigtig dejlig påsketur, som vil blive husket i mange år.

Hilsen
Niels Rask



Urwelt-Museum Hauff i Holzmaden havde mange fantastiske fossiler.


Kromer stenbrud ved Ohlm


Finn med et af hans flotte fund i stenbruddet.

Torsdag d. 17/4

Dagen startede med solskin og efter et dejlig morgenbord og handel i Lidl så vi kunne klare dagens strabadser var vi klar til at indtage Muhlheim. Det var ikke så nemt selv om vi havde været der før, men vi fik da set en lille hyggelig by Sappenfelt inden vi fandt derop.


Anden gang i Mülheim med betydelig bedre vejr.

Tommy havde et hårdt og krævende job med at grave resten af blæksprutten fri som han fandt da vi var der om mandagen. Den var dækket til igen, men han fik den heldigvis gravet frem og næsten hel med hjem. Flere var heldige og finde en tand fra en flyveøgle. Der blev fundet fisk -mange amonitter og Troels fandt et stort flot amonitlåg. Vel hjemkommet til hotellet igen var der som sædvanlig afterstening. Igen kunne man se og beundre de andres fund. Om aftenen var vi en flok der gik de 4 km. ind til byen for at spise på en græsk restaurant. En hyggelig afslutning på en dejlig dag.

hilsen Benedikte

Fredag d. 18/4

Der blev p.g.a. en vejrudsigt som truede med regn ændret på denne dagstur.
Der for blev denne dag en rigtig museumsdag, så vi startede med at køre mod syd til Dachau. På vej til Dachau fik Ragna ordet, for hun havde hjemmefra forberedt en fin introduktion til besøget i lejren.


Dachau

Dachau var den første nazistiske koncentrationslejr. Den ligger nær byen Dachau omkring 16 kilometer nordvest for München. Lejren blev indrettet i et nedlagt krudtværk og taget i brug d. 22. marts 1933 samme år som Hitler kom til magten i Tyskland. Dachau og den meget større udryddelseslejr Auschwitz er prototypen på de nazistiske koncentrationslejre.

Den basale organisation, grundplan og generelle opbygning af lejren blev udviklet af den første lejrkommandant Theodor Eiche, som senere blev overinspektør for alle koncentrationslejrene i Tyskland. Over 200.000 fanger fra ca. 30 lande blev anbragt i Dachau.

Fra begyndelsen var lejren beregnet til politiske modstandere, kriminelle, såkaldte asociale herunder psykisk syge, sigøjnere, homoseksuelle og senere jøder.

Efter 1941 blev lejren indrettet til udryddelsesformål. Det fremgår af lejrens protokoller, at omkring 30.000 blev dræbt fra 1941 til 1945. Den 29. april 1945 overgav SS-vagterne, der var placeret rundt omkring lejren, sig til den amerikanske 7. Armé. Omkring 32.000 fanger blev befriet fra Dachau.

Herefter kørte vi igen nordpå mod Eichstätt for at besøge Jura Museet på middelalderborgen Willibaldsburg.


Udsigten fra tårnet i Willibaldsburg.

Den permanente udstilling i Jura Museum Eichstätt er fyldt med fossiler fra Solnhofen kalksten, fra de mange stenbrud i regionen. Fossilerne er en tidsrejse tilbage til en 150 millioner år gamle tropiske ø med rev og lagune, som var befolket af dinosaurer og krokodiller, fisk, og krabber. I luften fløj insekter og pterosaurs. Blandt de imponerende fossiler var verdens eneste eksemplar af dinosaureren - Juravenator samt en original af Archaeopteryx. Archaeopteryx Hall fortæller fin historien om fuglenes evolution fra de fjedrede dinosaurer til moderne fugle.


Jura Museet havde også meget flotte fossiler, bl. a. denne fine fisk.

Akvarierne i Jura -Museum Eichstätt har " levende fossiler " såsom dolkhaler, nautiler og næbfisk magen til dem som eksisterede i Jura.

Henrik

Lørdag d. 19/4

Holzmaden

På vej til at besøge Steinbruch Kromer endnu en gang, starter vi ud med at køre en længere strækning på de flade bayerske motorveje. Pludselig rejste terrænet sig og vi er på vej over højdedraget Schwäbische Alb.

Sydligst er der Weiss Jura (øvre jura), derefter en kort strækning med Braun Jura (mellem jura) inden vi når frem til Holzmaden, hvor der er Schwarz Jura (nedre jura).

Skiferen vi skal kløve i stenbruddet er den såkaldte Posidonienskifer fra perioden Toarcien, som vi er stødt på flere steder, både i Normandiet og i England. Men her er ammonitterne fladtrykte.


Formanden med et flot fund fra Kromer.

En del ligger hårdt ud med at bryde laget med de store flotte Harpoceras-ammonitter. Men vi bliver hurtigt jaget bort, med den begrundelse at der er nedstyrtningsfare. Ha, næh ammonitterne er for kostbare til at vi skal gafle dem. Så op til etagen ovenover, hvor det vrimler med ammonitter, især Dactylioceras og Hildoceras.

Chauffør Michael dukker op i bruddet nu iført blå kedeldragt. Han går straks i gang med den store brækstang og hjælper undertegnede med at bryde en kæmpe skiferflage op, hvorpå der befinder sig en Lytoceras-ammonit på ca. 40 cm.


Resultatet af et godt teamwork.

Det lykkedes senere at få flagen fragtet helt til Mors, men ikke uden besvær. Tak til alle involverede for hjælpen.

Der blev også fundet andre interessante ting udover mængder af ammonitter, bl.a. fandt Erik og Niels hver 2 Ichthyosaur-tænder, Helle fandt et stykke knogle fra samme havdyr. Desuden blev der fundet belemnitter og en enkelt fisk, som både Tommy og Grethe ikke kunne lide og derfor smed fra sig igen.

Om aftenen var der en del, der tog på en indisk restaurant. Andre tog på BurgerKing eller på en græsk restaurant.

Endnu en god men hård dag på arbejdslejren.

Tage

Søndag d. 20/4


Kalkbruddet i Gräfenberg.

Siste etappe på vår fantastiske fossilreise til Tyskland, var kalkbruddet i Gräfenberg. Her kunne man finne tredimensjonale ammonitter i mange størrelser. Flere andre arter var også representert: belemnitter, muslinger, brachiopoder, snegl, svamper og søpinnsvin.

Ammonittene i Gräfenberg er spesielt kjent for sitt vakre, grønne utseende. De er dekket med mineralet Glaukonitt, et kalium-jern silikat som dannes der sedimentasjonshastigheten er liten. Det er muligens derfor at ammonittene vekslet i fargene.

Vi ankom lokaliteten klokken ni, og måtte avgårde igjen allerede klokken ett. Dette på grunn av vår dyktige sjåførs arbeids- og kjøretider. Mange fant mye i det deilige sommerværet.

Vi ankom Nykøbing klokken tre om natten. Før det hadde vi hatt et par stopp for dem som skulle videre til København eller bodde litt lenger syd enn på Mors.

Selv skulle vi videre til Norge, men vi forlenget turen med et døgn til. Dagen ble brukt til kråkebolleinnsamling i Dalbyover samt et par andre interessante funn. Godt over hundre echinodermer fant vi i løpet av et par korte timer.

Hilsen May-Liss


Grøn ammonit fra Gräfenberg.

.....................................................Tilbage

 
Copyright © 2006 Vestjysk Stenklub.